Pristupačnost
Pristupačnosti

Prethodni članak
Natječaj za odgojitelje/ice

Sljedeći članak
STRATEGIJE ZA RAZVOJ DJEČJEG SAMOPOUZDANJA

0995371313 info@djecjivrticvis.hr
pon-pet 6:30-16

Enterobijaza (Dječje gliste)

/

Dječje gliste su sićušni crijevni paraziti koji zaraze debelo crijevo čovjeka. Česta je infekcija djece mlađe od 10 godina. Do infekcije dolazi gutanjem jajašaca glisti koja se prenose direktnim kontaktom onečišćenim prstima ili posredno preko kontaminiranih površina. Jaja mogu preživjeti na površinama i do dva tjedna, a zadržavaju se na svemu što dotaknemo, plahtama, posteljinama, ručnicima, igračkama, kuhinjskom priboru, namještaju, površinama u kuhinji i kupaonici.

Visok rizik za infekciju imaju djeca koja su u kontaktu sa nekim tko ima infekciju glistama ili borave u istom prostoru zbog čega je vrtić potencijalno mjesto zaraze. Za tretiranje glista, svi članovi domaćinstva moraju se liječiti, čak i ako nemaju nikakvih simptoma. Liječenje uključuje terapiju lijekovima i stroge higijenske mjere za zaustavljanje širenja zaraze i reinfekcije. Iako infekcija može ostati nezapažena važno je prepoznati neke od mogućih simptoma infekcije kod djece, a to su: gubitak apetita, gubitak težine, infekcija kože oko anusa uslijed češanja i svrbeža, poteškoće sa spavanjem (noću ženke glista polažu jaja).

Stroge higijenske mjere pomažu otklanjanju infekcije i smanjuju vjerojatnost ponovnog ponavljanja infekcije. Životni vijek glista je oko 6 tjedana, pa je važno poštovati higijenske mjere barem toliko dugo. Potrebno je oprati svu posteljinu, ručnike i meke igračke, temeljito usisati prašinu u cijeloj kući, posebno u spavaćoj sobi, temeljito očistiti kupaonicu i kuhinjske površine i to činiti redovito, izbjegavati trešnju bilo kojeg materijala koji bi mogao biti kontaminiran jajima, redovito skraćujte nokte, ne stavljajte ruke u usta, često perite ruke, a posebno nakon obavljanja nužde, mijenjate rublje svako jutro, redovito se tuširajte, nemojte dijeliti ručnike s ukućanima.

Kako bi spriječili daljnje širenje u kolektivu važno je obavijestiti vrtić o infekciji kod Vašeg djeteta. Ove infekcije su uobičajene kod djece i mogu se dogoditi unatoč dobrim higijenskim navikama. Kako bi pravodobno reagirali i znali stanje u grupi, molimo Vas da nam s povjerenjem priopćite takve informacije.


Još objava ove autorice: