Pristupačnost
Pristupačnosti

Prethodni članak
Enterobijaza (Dječje gliste)

Sljedeći članak
Natječaj za odgojitelje/ice

0995371313 info@djecjivrticvis.hr
pon-pet 6:30-16

STRATEGIJE ZA RAZVOJ DJEČJEG SAMOPOUZDANJA

/

Samopouzdanje pridonosi optimalnom dječjem razvoju, pomaže djeci nositi se s izazovima te su spremnija za istraživanje i učenje. Razvoj dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja započinje u najranijoj dobi, a odnos roditelja i odgojitelja prema djetetu pri tome ima značajnu ulogu. Pružanjem pomoći i podrške djetetu osnažuje ga se kako bi ono moglo dalje razvijati osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja, odnosno, postepeno graditi pozitivnu sliku o sebi.

KAKO PREPOZNATI SAMOPOUZDANO DIJETE?

Dijete sa visokim samopouzdanjem:

– spremno prihvaća odgovornost,

– uspješno regulira svoje emocije i ponašanje,

– ne pokazuje agresivnost,

– s lakoćom sklapa prijateljstva,

– radoznalo je, voli nove aktivnosti,

– kreativno je,

– pokazuje upornost i ne odustaje pri prvom susretu s teškoćama,

– uspješno se nosi sa kritikom i neuspjehom,

– nije pretjerano vezano za roditelje.

OSOBINE DJETETA S NISKIM SAMOPOUZDANJEM

Dijete s niskim samopouzdanjem:

– je pretjerano stidljivo,

– u novim situacijama pokazuje strah,

– pokazuje agresivnost u ponašanju,

– teško se nosi sa neuspjehom i pri susretu s teškoćama brzo odustaje,

– postiže niže rezultate od svojih mogućnosti,

– sklonost perfekcionizmu,

– neodlučno i teško iznosi svoje mišljenje,

– ne prihvaća pohvale i podcjenjuje svoje sposobnosti,

– pojava zavisti i ljubomore na drugu djecu,

– pretjerana vezanost za roditelje.

KAKO POMOĆI DJETETU RAZVITI SAMOPOUZDANJE?

1. IGRA OPTIMIZMA

Poticanje optimizma kod djece može značajno promijeniti njihov način razmišljanja. Igra optimizma uključuje stvaranje vizualnog prikaza članova obitelji na bijeloj ploči ili velikom papiru. Cilj je da se obitelj usredotoči na iznošenju optimističnih komentara ili isticanju optimizma. Bodovi se dodjeljuju za svaki optimistički čin, s unaprijed određenim nagradama.

2. LJESTVICA VJEŠTINA

Razvijanje osjećaja vještina važno je za samopouzdanje djeteta. Napravite ljestvicu vještina kako bi pokazali da nitko nije dobar u svemu. Ako je samopouzdanje djeteta vrlo nisko, razmotrite isprobavanje aktivnosti u kojima se dijete ne mora natjecati s drugima. Nastojte ne uspoređivati vlastito dijete s drugim vršnjacima. U situacijama kada vaše dijete želi biti poput svog prijatelja:

„Marija vozi bicil bolje od mene.“

„Da , Marija zna dobro voziti bicikl, ali ti možeš jako brzo trčati.“

 Ohrabrite dijete da prepozna svoje snage i vidi svoje jedinstvene sposobnosti u pozitivnom svjetlu.

3. DNEVNICI ZAHVALNOSTI

Prakticiranje zahvalnosti moćan je alat za poboljšanje samopouzdanja. Potaknite i pomozite djeci da vode dnevnike zahvalnosti, gdje izražavaju zahvalnost za pozitivna iskustva ili ljude. Dajte im smjernice za pisanje, poput “Nešto što me danas razveselilo bilo je_________” ili “Dvije osobe na kojima sam danas zahvalan/na su: ___________i ________ jer_____________.” Redovite rasprave o zahvalnosti dodatno jačaju pozitivne misli i osjećaje, pridonoseći povećanju samopouzdanja.

4. VI STE DJETETOV UZOR

Roditelji i druge odrasle osobe koje su djetetu bliske predstavljaju mu uzor i model koji će oponašati. Djeca su veliki imitatori, pa kad vide odrasle oko sebe kako pokazuju samopouzdanje i samouvjerenost, uče takvo ponašanje. Ako se smijete i učite na svojim pogreškama, vaše će dijete shvatiti da se pogreške mogu ispraviti. Djeca koja imaju priliku učiti na pogreškama, spremnija su isprobavati nove stvari, istraživati i usvajati nove vještine što se održava na njihovo samopouzdanje.

Naglasak stavite na djetetovu aktivnost, a ne na konačan rezultat. Cilj je da se vaše dijete osjeća uspješno i kompetentno u onome što radi, neovisno o ostvarenom rezultatu.