Pristupačnost
Pristupačnosti

Prethodni članak
Završna priredba predškolaca, generacija 2023/2024

Sljedeći članak
Naš mali vrt!

0995371313 info@djecjivrticvis.hr
pon-pet 6:30-16

Treba li dijete godišnji odmor?

/

S dolaskom ljeta dolazi nam i ljetni način rada dječjih vrtića. Određeni broj roditelja nema druge mogućnosti nego ostaviti svoju djecu u vrtić i tokom ljetnih mjeseci jer im nema tko pričuvati djecu. Oni roditelji koji pak imaju tu mogućnost, razmatraju koje je bolje rješenje. Da li je bolje da njihovo dijete ljeti pohađa vrtić ili ne?

Glavna rasprava se u većini slučajeva vodi oko činjenice da će, u slučaju ostanka kod kuće, djeca možda na jesen opet prolaziti kroz proces adaptacije, te oko rutina koje djeca dobivaju u vrtiću. Rutine su stavka koja su u životu djeteta iznimno bitna. One im daju osjećaj kontrole nad situacijom i okolinom, te im daju osjećaj sigurnosti. Za jasličku djecu rutine su od posebne važnosti. Kad je rutina narušena djeca obično reagiraju nepoželjnim oblicima ponašanja. I tu dolazi do problema oko odluke. S jedne strane imamo rutinu kao djetetovu potrebu, a s druge strane djeci je potreban godišnji odmor, kao i nama odraslima.

 Ako pripadate kategoriji koju zabrinjava nedostatak rutine, trebate znati da su tijekom ljetnog rada vrtića rutine ionako narušene. One se značajno mijenjaju od srpnja kada počinje ljetna organizacija rada vrtića (dežurstva). Spajaju se odgojne skupine, dolaze „sezonska“ djeca, odgojitelji se mijenjaju, prostor se mijenja. S obzirom da je rutina izuzetno važna stavka u dječjem životu, sve navedene promjene tijekom ljetnog načina rada vrtića za mnogu djecu prestavljaju stres i nelagodu. Iako odgojitelji daju sve od sebe kako bi im ljetni dani provedeni u vrtiću bili ispunjeni veseljem, rutina ipak izostaje, a mnogoj djeci to predstavlja problem. S druge pak strane, mnogi roditelji možda smatraju kako je djetetov dan „idealan“, te se ono nema od čega umoriti u vrtiću. No, igra je temeljna djetetova aktivnost putem koje dijete uči, stječe nova iskustva, spoznaje i vještine, ulazi u interakciju i socijalne odnose s djecom i odraslima.

Igra je djetetov posao!

Djetetu je, kao i zaposlenim roditeljima, i uostalom svakom radniku, potreban odmor od rutine. Radnik odlazi na posao, djetetu je posao vrtić. Ne ulazeći u izazove organizacije godišnjih odmora s kojima se suočavamo svi, a svjesni smo da ni roditeljima nije lako. Pravo na godišnji odmor jamči Zakon o radu, ne bez razloga. Godišnji odmor nije privilegija, on je potreba.

Zakon o radu, članak 77. propisuje da svaki radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 4 tjedna. Članak 83. ZOR-a propisuje da svaki radnik, ako koristi godišnji odmor parcijalno, mora imati najmanje dva tjedna godišnjeg bez prekida. Očito je da godišnji odmor ima svrhu i razlog, a to je odmor od svakodnevnih obveza. Kako za roditelje, tako i za djecu. I u konačnici, za sve radnike. A tu spadaju i odgojitelji. U praksi, temeljem iskustva mnogih zaposlenih u vrtićima, problem je taj što se djetetu takav odmor ne osigurava niti u jednom periodu godine. To se nipošto ne odnosi na svu djecu, niti na sve roditelje, već je zabrinjavajući trend porasta djece koja nikada nemaju odmor od vrtića, što za njih nije dobro.

Zašto se ovo pitanje ponavlja upravo ljeti? Zato što, htjeli mi to ili ne, priznali ili ne, velika većina radnika u Hrvatskoj, godišnje odmore ipak koristi upravo ljeti. Nemojmo se fokusirati isključivo na sebe, statistički podaci pokazuju da je tako. Dakle, ljeti je dolazak djece u vrtiće ipak u nešto manjem broju, i činjenica je da je to jedini period kada organizacijski ustanova može podnijeti odlazak odgojitelja na godišnji.

Stoga, roditelji, razmislite o Vašem danu, a onda i o djetetovom. Nema puno razlike: i Vi i dijete budite se rano htjeli to ili ne, dijete zatim odlazi u vrtić, a Vi na posao, i jedni i drugi susrećete se s novim izazovima, usponima, ali i padovima. Odmor je potreban i djeci i odraslima. Ne zato što bi to na bilo koji način moglo biti važno odgojiteljima, nego samo i jedino zato što je to važno i potrebno vašem djetetu. Treba ga iskoristiti kako bismo obnovili energiju za nove životne i radne izazove. Manje je važno hoćemo za vrijeme odmora negdje otputovati ili ćemo se dobro odmoriti i zabaviti kod kuće.

Zaključak: I djetetu treba odmor od obveza i rutine. Omogućite mu to ako možete! 😊

U suradnji pripremile:

Ivana Radić i Ivana Žitko